Mi az a “bonus malus”? Kocsi tulajdonosként jobb, ha tudsz róla!

bonus malus

Bonus malus

Gépkocsi-tulajdonosként rendkívül fontos tudnunk, hogyan működik a kötelező biztosítással összefüggő bonus malus besorolásunk. Továbbá jó, ha tisztában vagyunk a bonus rendszerben létező díjkedvezmények sorával, illetve azzal is, hogy mekkora többletdíjat jelent a malus rendszerbe való átkerülés. A www.biztoshely.hu weboldalon további hasznos információkat olvashatsz a bonus malus lekérdezéséről. Lássuk pontosan, hogyan működik a bonus malus rendszer!

Először is fontos tudnunk, hogy ez az egyes biztosítóktól függetlenül, teljesen egyformán működik minden társaságnál. Ugyanis nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a Kgfb biztosítások, amelyek besorolhatóak a rendszerbe, hanem ezt szabályozza egy ide vonatkozó rendelet. A bonus malus rendszer ennek alapján kiterjed személy- és teherautókra, vontatókra, autóbuszokra, motorkerékpárokra, valamint mezőgazdasági vontatókra kötött kötelező biztosításokra is. Ez alól kivételt csak a segédmotoros kerékpár, illetve a lassú járművek képeznek.

A kötelező biztosítás megkötésekor minden fontos adatot meg kell adni az adott biztosítónak, ami befolyásolhatja a bonus malus besorolásunkat. A társaságot több módon is szükséges tájékoztatni a bonus malus besorolásunkról. Gyakran hangzik el a kérdés, hogy honnan tudjuk meg ezt a besorolást? Nos, azok, akik biztosítót váltanak és egy másik társasággal kötnek kötelező biztosítási szerződést, azoknak a felmondással egy időben kell kérniük az előző biztosítótól, hogy küldje el a jelenlegi bonus malus besorolásukat.

Egyébként ezt a központi nyilvántartásból is meg lehet tudni, a biztosítók is gyakran élnek ezzel a lehetőséggel. Ezen az úton le tudják ellenőrizni az új szerződéskötés során. Mindenképpen érdemes ismerned a bonus malus rendszerbeli besorolásodat, hiszen ez hozzátartozik a kötelező biztosításodhoz. Nyilvánvaló, hogyha a bonus rendszerben vagy, akkor kevesebbet kell fizetned a biztosításért, mintha a malus besorolásban foglalsz helyet. Nem mindegy, hogy mennyi pénzt szükséges kiadnod évente a biztosításra.