Tudnivalók a mobil klímáról

Klímák többféle formában

Klímák többféle formában

Sokan úgy vélik, hogy a mobil klíma használata előnytelen, holott igen is vannak olyan helyiségek és helyzetek, amikor nem történhet falbontás vagy nincs értelme fix légkondit üzembe helyezni. A legkézenfekvőbb például albérletekben, ahol a lakó nem dönthet kénye-kedve szerint arról, hogy mit módosít a lakáson. Amennyiben a tulaj nem tud vagy nem akar légkondit beszereltetni, vegyen Ön egy mobil modellt, amit költözéskor magával vihet!

A nyaralók esetében sem célszerű a fix klíma, ilyenkor szintén a mobil változat a legkézenfekvőbb és a legolcsóbb megoldás. Már csak azért is, mert egyik helyiségből a másikba lehet vinni, az üzemeltetéshez pedig nem kell engedély vagy szakember tapasztalata. Nem utolsósorban, a műemléképületek, múzeumok klimatizálásában is nagyon hasznos eszköznek számít. Az áram alá helyezése nem tér el más elektronikai vagy háztartási gépek áramellátásától, egyszerűen csak az elosztóba kell dugni.

A mobil klíma egy csövön át vezeti el a forró levegőt, akár résre nyitott ablaknál, akár ablakba helyezhető műanyag táblán keresztül, amit igény szerint kilyukaszthat. A hatékonysághoz zárt helyiség kell, vagyis a bejárati ajtó vagy az ablakok nem maradhatnak nyitva. A kondenzvíz némelyik mobil klíma esetében tartályban gyűl össze, másoknál külön edényt kell biztosítani. Az ilyen hűtőrendszer egyaránt kezelhető manuálisan vagy távirányítóval. Be tudja állítani, hogy hány óra múlva kapcsoljon ki vagy be, így amikor nem tartózkodik a helyiségben, akkor nem fog dolgozni.

Érdemes kitérni a mobil klíma zajszintjére is. Nem dolgozik halkan, csak amikor stagnál, esetleg ventillációra vagy párátlanító programra van állítva. Mert sok változat bizony erre is képes! Amikor a szoba lehűtése a fő feladata, akkor a készülék nagyjából 50-60 dB hangot bocsájt ki. Nem zavaró, viszont előfordulhat, hogy a tévé, hangafalak hangját feljebb kell húzni. A mobil légkondicionáló nemcsak klímával foglalkozó szaküzletekben kapható. Bármilyen szupermarketben és barkácsáruházban is lehetőség nyílik arra, hogy jó áron szerezze be.