Részletek a kutya tüzelése tekintetében

kutya tüzelése

kutya tüzelése

A kutyusokhoz nem árt némileg érteni, ha jó gazdik akarunk lenni, hiszen testi és pszichés igényei is vannak az állatnak. A kutya tüzelése rendszerint megijeszti a tulajdonosokat, hiszen az állat időnként mintha roppant furcsán viselkedne ebben az időszakban. Ha Ön még kezdő gazdi, nem érdemes ezen idegeskedni anélkül, hogy utánanézne a részleteknek, hiszen némi olvasgatás után valószínűleg megnyugszik és rájön, hogy ez mind a természet rendje szerint történik.

A kutya tüzelése, ahogy az emberek esetében a menstruáció és hasonló folyamatok, roppant egyedi mederben zajlanak. Egészen másként történik egy kisebb testű kutyus esetében, mint a nagyobbnál, de még fajtán belül is komoly eltérések lehetnek.

A hormonok befolyásolják a kutya tüzelése kapcsán kialakuló folyamatokat, ez pedig nem olyasmi, amit mi emberek befolyásolni tudnánk és talán nem is érdemes beavatkozni a természet rendjébe. Akinek nőstény kutyus van a tulajdonába, számítani kell erre az időszakra, ami egyébként bekövetkezhet bármikor, nagyjából az állat féléves kora után, de az sem ritka, hogy 24 hónapot is várni kell rá.

Nem szabad kétségbeesni, ha már esedékes a dolog és mégsem történik semmi, ugyanakkor orvoshoz is elvihetjük, viszont nagy eséllyel teljesen felesleges. A kutya tüzelése normális folyamat, amin át kell esnie, hiszen ez a jó az ebnek. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy kiskutyusok születhessenek, ami mindenkinek nagy örömet szokott okozni. Érdemes tájékozódni, hogy nyugodtabban kezdje a kutyanevelés ezen időszakát.