Mik lehetnek a tompalátás lelki okai?

tompalátás lelki oka

Tompalátás lelki oka

Sokak szerint, minden testi megbetegedésnek lelki okai vannak, ami alól nem kivétel az általában gyerekkorban jelentkező tompalátás sem, amit ráadásul csak 14 éves korig lehet eredményesen kezelni. Ezért fontos, hogy időben történjen meg a tompalátás kezelése. Tulajdonképpen, rengeteget alakul, fejlődik a látásunk a világrajövetelünk után, több esztendő is eltelik, mire a szemeink megtanulják, hogyan kell látni.

Ez a szembetegség általában gyerekkorban alakul ki és abban az esetben beszélhetünk tompalátásról, ha a látás mechanizmusa nem alakul ki vagy nem működik a megfelelő módon. A tompalátás lelki gondokat is okozhat, a rossz látás könnyen vezethet önbizalomhiányhoz, szorongáshoz, de akár társadalmi kirekesztettséghez is.

A tompalátás kezelése általában a korai felismerés és a megfelelő terápia alkalmazásával lehetséges. Mivel a látásfejlődés a tizenéves kor elejére befejeződik, de ha az agy addigra sem tanulja meg a teljes látás képességét, sajnos ezután már nem lehet a problémán segíteni. Tehát, a szülőknek ez egyfajta versenyfutás az idővel.

Hogyan alakul ki tompalátás?

A tompalátás kialakulásának okai rendkívül összetettek és számos tényező befolyásolja ezt a szemészeti problémát. Előfordul, hogy gyermekkorban az agy, valamilyen oknál fogva figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező információt és a másik szemet preferálja.

Szenzitív periódus a gyermekkor a látásfejlődés szempontjából, ugyanis, ha ebben az időszakban valami gátolja a fejlődés normális menetét, akkor később már nincs lehetőség visszafordítani a tompalátás okozta károkat. A legtöbb esetben kancsalság vagy a két szem közötti nagy dioptriakülönbség miatt alakul ki. A betegség lehet kismértékű, ha a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de megtörténhet olyan is, hogy 10%-ra sem korrigálható.

A tompalátás kezelése rendkívül fontos a gyermekkorban, mivel minél előbb felismerik és kezelik a problémát, annál nagyobb esély van a teljes javulásra. Ez kizárólag gyermekkorban lehetséges, a megfelelő szemüveg viselésével, takarásos módszerrel. Figyelni kell a gyermek szemeit és rendellenesség esetén azonnal szakorvoshoz fordulni!

Melyek a tompalátás szimptómái?

A szülők könnyen észrevehetik, hogy nincs valami rendben a gyermekük látásával, hiszen a tompalátásnak viszonylag sok jele létezik. Az egyik a gyakori fejdöntés, amikor a gyerkőc megpróbálja a jobban látó szemét használni. Tompalátásra gyanakodhatunk akkor is, ha a gyermek gyakran hunyorog és/vagy becsukja az egyik szemét.

Abban az esetben is szemész szakorvoshoz ajánlott fordulni, amikor azt látjuk, hogy gyermekünk szemei nem egy irányba mozognak. Gyakori tünet továbbá, hogy az érintett gyermeknek problémája adódik a mélységérzékeléssel.

Ha megfelelően odafigyelünk, akkor biztosan észreveszünk néhányat a felsorolt tünetekből, vagyis még időben észlelhetjük, hogy baj van. Ez teljes mértékben a szülők felelőssége, hiszen a gyermek nem tudja, hogy amit érez, az valamilyen betegségre utal. A körülötte lévő felnőttek viszont láthatják, ha valami nincs rendben.