Könnycsatorna elzáródás felnőtteknél – Hogyan lehet kezelni?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a könnycsatorna elzáródás felnőtteknél nagyon sok kellemetlen tünetet okozhat, ha nem derül fény időben a problémára. A Budai Szemészet weboldalán a könnycsatorna műtét árakról is tájékozódhatsz bővebben. A Dacryostenosis egy olyan állapot, amikor a könnyek nem tudnak megfelelően lefolyni az elvezető csatornán keresztül.

Az elzáródás különböző okokra vezethető vissza, ebből kifolyólag a kezelési módszerek is változók lehetnek attól függően, hogy mi áll a háttérben. Az egyik leggyakoribb eljárás a meleg kompresszió alkalmazása. Igencsak hatékonyan enyhíti az elzáródásból eredő kellemetlenségeket. Egy meleg, nedves törlőkendőt alkalmaznak az érintett területen.

A módszer egyszerűségéből adódóan akár otthon is elvégezhető minden fennakadás nélkül. A meleg környezet eredményesen támogatja a könnyek felszabadulását és a dugulás feloldását. Mindenesetre, mielőtt bármit is kipróbálnál, konzultálj egy szakemberrel, aki meghatározza azt, hogy milyen eljárásra van szükséged a mihamarabbi regenerálódáshoz!

További hatékony módszerek

A szemmasszázs egy jól bevált eljárás, ezt a páciensek visszajelzései is alátámasztják. Enyhe nyomással körkörös mozdulatokat alkalmaznak az alsó szemhéjon. Ez a remek technika segíthet a könnyelvezető rendszer megnyitásában és a torlódás feloldásában. A könnytermelést serkentő kezelések szintén rendkívül hatékonyak.

A cseppek és a gélek használatával jelentősen enyhíthető a szárazság, illetve a kényelmetlenség, sőt, fokozzák a könnyek termelődését. Ezen kívül tisztítják az elzáródott csatornákat, szóval hosszú távú megoldásnak nevezhetők. Sajnos esetenként előfordulhat, hogy ezek a kezelési módszerek nem elegendők, és sebészeti beavatkozásra van szükség.

A DCR műtét olyan esetekben alkalmazható, amikor az elzáródás tartós, vagyis a fentebb említett módszerek nem válnak be. Az eljárás során új átjáró kerül kialakításra a könnyelvezető rendszerben. A műtét után a könnyek képesek lesznek szabadon lefolyni, aminek köszönhetően a tünetek jelentős mértékben enyhülnek, majd elmúlnak.

A házi praktikák eredményessége

A könnyelvezető rendszer elzáródásából adódó kellemetlenségek enyhítésére és a dugulás elhárítására több házi praktika is bevethető. Ezek a módszerek általában könnyen hozzáférhetők, biztonságosak és nem utolsó sorban hatékonyak. Próbáld meg rendszeresen masszírozni vagy dörzsölni az alsó szemhéjad, annak érdekében, hogy fokozódjon a könnyek termelődése.

Az orvosi konzultáció alkalmával célszerű tanácsokat kérni az életmódot illetően is. Az esszenciális zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szem egészségéhez és hidratáltságához. Ha van rá lehetőséged, akkor iktasd be az étrendedbe az Omega-3 zsírsavakban bővelkedő ételeket. Ilyen például a lazac, a tonhal és a lenmag.

Amennyiben ezek hozzáférhetősége problémát okoz, akkor választhatsz étrend-kiegészítőt. Bármilyen módszer mellett is döntesz, elsősorban hallgasd meg azt, hogy az orvos mit javasol. Ez rendkívül fontos, hiszen csak így győződhetsz meg arról, hogy a házi praktikák megfelelőek e az egészségi állapotod szempontjából. Ha az elzáródás tartós vagy súlyos, akkor mindenképpen szakértő segítségére lesz szükséged.