Miért fontosak a fehérjék?

Az emberi táplálkozás egyik legfontosabb összetevői. A fehérjék nagy molekulájú szerves anyagok és elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, a test megfelelő működéséhez. Fontos szerepet játszanak a sejtek szerkezetének, az enzimek működésének és a szervezet védekező mechanizmusának a kialakításában.

Az izomzat, a bőr, a haj, valamint a kötőszövetek alapvető építőkövei. Nélkülözhetetlenek a hormonképződésben, szabályozzák a test különböző folyamatait, mint például az emésztés, az anyagcsere és a növekedés.

Az immunrendszer támogatásában szintén kiemelkedő szerepet töltenek be. Bár a fehérjék nem elsődleges energiaforrások, szükség esetén mégis tudják energizálni a szervezetet, különösen hosszantartó fizikai aktivitás vagy alacsony szénhidráttartalmú diéták esetén.

Növényi és állati forrásaik is léteznek. A húsok és a tejtermékek mellett, javasolt hüvelyeseket, dióféléket, magvakat, illetve bizonyos gabonaféléket is rendszeresen fogyasztani. A fehérjék bevitelét semmiképpen nem szabad elhanyagolni, ha szeretné fenntartani az egészségének egyensúlyát.