Mangán a kiegyensúlyozott mindennapokért

Vannak bizonyos tápanyagok, amelyek, habár csak csekély mennyiségben szükségesek a szervezetünknek, ám a hiányuk kellemetlen tüneteket okoz. Az egyik ilyen ritkán emlegetett ásványi anyag a mangán.

Hiánya gyakori fáradtságot, szédülést okoz, jelentkezhet az egyensúlyérzék elveszítése és a térdünket is fájlalhatjuk. Elengedhetetlen a csontok egészségéhez, a központi idegrendszer optimális működéséhez és a pajzsmirigy hormon képződéséhez is. Hogyan juthatunk mangánhoz?

Ha étrend-kiegészítők helyett természetes módon vinnénk a szervezetünkbe, fogyasszunk hüvelyeseket, például lencsét, csicseriborsót és olyan magvakat, mint a tökmag és napraforgómag. Zöldségek közül a spenót, a cékla és a fodros kel bővelkedik benne.

Kitűnő források a teljes kiőrlésű lisztek, például a rozsliszt és a zabliszt. Gyümölcsök közül az ananász és a bogyós gyümölcsök tartalmazzák leginkább. Ha változatos étrendet követünk, egészségesen táplálkozunk, megelőzhetjük a mangán hiányát. Fogyasszunk minden nap zöldséget, minél többféle kerüljön a tányérunkra!