Ezek a reumatológus feladatai

reumatológus

Reumatológus szakorvos

Az ember az élete során szinte biztos, hogy meg kell ismerkedjen a reumatológussal. Mit vizsgál ez a szakértő? Milyen szakterület ez? Egy reumatológus nem műtéti módszerekkel kezeli többek között az ízületi fájdalmakat. Pontosabban a mozgásszervek ízületen kívüli részeinek és gerinc megbetegedéseire specializálódott.

Általában a kezelések konzervatív módszerrel zajlanak, ami azt jelenti, hogy az orvos gyógyszereket ír fel és fizioterápiát ajánlj. Sokan azért fordulnak a szakemberhez, mert a reumás megbetegedések fájdalmakat, működészavart és merevséget okoznak.

Ezek pedig mind-mind kihatnak a mindennapokra, sokszor megnehezítve vagy lehetetlenné téve a legalapvetőbb feladatokat is. A tünetek tarthatnak pár napig, vagy akár évekig is, kis kellemetlenséget vagy komoly mozgáskorlátozottságot okozva.

A szakértő a gerinc, a porckorongok, a csontok, az ízületek, illetve az azokat körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseivel foglalkozik. Mikor teszi jól az ember, ha habozás nélkül felkeres egy szakorvost?

Akkor nem várathat magára az egész, ha annyira fájnak már az izmok, ízületek, hogy ez bezavar a mindennapi teendők elvégzésébe és a kellemetlenség több nap után sem szűnik. Sokszor a baj reggeli ízületi merevséggel kezdődik, ami jó esetben bemozgatásra csökken.

Aztán nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik a fájdalom intenzitása, ami pihenésre alábbhagy. A fájdalom miatt az ízület terhelése is megváltozik, ilyenkor önkéntelenül kíméljük az adott területet, cserébe jobban terhelve egy másikat. Ez pedig egy idő után számos egyéb kellemetlenséggel járhat.

A fájdalmon kívül ugye még egy ok, amiért érdemes a reumatológust felkeresni, az a mozgáskorlátozottság. Ehhez nemcsak az ízületfelszínek kopása, de a környező szalagok zsugorodása, az izmok erejének csökkenése is hozzájárul. Ez legtöbbször a gyulladásos ízületi betegségeknél figyelhető meg.

Sokszor még duzzanatok is megjelennek, amik nagyon tudnak fájni. Az egészet kísérheti még kisebb bőrpirosodás vagy egyéb társtünetek, akárcsak a gyengeség, láz vagy épp az étvágytalanság. Gyakran a páciensek nyomásérzékenységre és a mozgás során felmerülő ropogásra is panaszkodnak.