Az orvosi ruházat kialakulása néhány szóban

Amikor az emberek orvosra gondolnak, az első dolog, amit elképzelnek, az egy laborköpeny vagy sztetoszkóp. Noha az orvosi ruházat használata nem csupán az orvosokra korlátozódik, mivel a laboratóriumban dolgozó tudósok is gyakran viselnek ilyesmit, hogy megvédjék magukat, mégis ez általában az egészségügyi környezethez kapcsolódik.

A tiszta és impozáns fehér laborköpeny az orvosi ruházat viszonylag új kiegészítőjének számít, de ma már kifogástalan jelentősége van. Az egészségügyi szakember gardróbja kezdetben nem ezekből a ruhadarabokból állt.

Ráadásul sohasem volt fehér. Néhány évvel ezelőtt gyakori volt a vérontás, ezért az orvosok feketét viseltek. Ez egy meglehetősen népszerű választás volt, mivel képes volt álcázni a vérfoltokat és más veszélyes szennyeződéseket.

A fekete laborköpenyek stilisztikai jelentőséggel is bírtak, a szakma jelentőségét szimbolizálták és a halálra is emlékeztettek. Az idő múlásával, amikor a tisztaság fontosságával kapcsolatos ismeretek gyarapodtak, akkor jelent meg a fehér orvosi ruházat, amit ma is ismerünk.