Veszélyes a négyévszakos gumi?

Új autógumi

Első hallásra logikusnak tűnhet, hogy mindig ilyet használjunk, de akkor miért nincs ilyen minden autón? Mi szükség van még mindig külön télire és nyárira? Általában akkor teljesen elfogadható a négyévszakos gumi, ha télen csak enyhe időjárásban használjuk. A nyári melegben megállja a helyét, de akadhatnak gondok akkor, ha a hőmérséklet túl alacsony lesz.

A négyévszakos abroncs kifejlesztése során megpróbálták megtalálni azt az egyensúlyt, ami még megállja a helyét az enyhébb időjárásban, de a nagyon hidegben már nem lesz biztonságos. Egy nyári gumi a nagy melegben sem lágyulhat meg túlságosan. Akkor is éppen annyira kell szilárdnak lennie, ami pont megfelel a jó tapadáshoz, de ahogy jön a hideg, szép lassan elkezd megkeményedni, ami nagyon csúszóssá teheti az utakon. A négyévszakos gumi éppen ezt próbálja kiküszöbölni, de csökkenhet a tapadása a hideg időben.

Úgy tartják, hogy a bűvös 7 fok az, ami alatt ezek a gumik már nem teljesítenek valami jól. Az enyhébb telek esetében még lehet biztonságos ez a fajta abroncs is, de talán nem érdemes kísérletezgetni. Sokkal jobban járunk, hogyha az évszaknak megfelelő abroncsokkal szereljük fel a járműt, mert akkor nem érhet semmilyen kellemetlen meglepetés. A nyári gumik remekül tapadnak az extrém melegben és a bordázatuknak köszönhetően, kitűnően elvezetik a nedvességet egy kiadós zápor esetén. Ezért tapadnak annyira jól az aszfalthoz, még esős időben is. Nem lágyulnak meg, nem válik lomhává az autó.

A túlzott lágyulás nem a tapadásra lenne rossz hatással, hanem az abroncs kopására. Ezért, ha fent hagyjuk a téli gumit, akkor valószínűleg elég könnyen le fogjuk koptatni a forró aszfalton. Viszont télen kifogástalanul lehet manőverezni ezzel a változattal. A négyévszakos gumi elnevezése sajnos elég megtévesztő és így sokan azt gondolják, hogy jó üzletet csinálnak a beszerezésével, azonban csak azoknak ajánlott, akik télen kevesebbet használják az autót és ritkábban merészkednek ki az utakra, mert így sokkal alacsonyabb az esély egy baleset bekövetkezésére.

Print Friendly, PDF & Email