Mire is összpontosít a gitárművész?

Gitár tanulás gyerekeknek

Sok gyermekek és főleg tinédzserek, amikor először hallja meg a legismertebb rockbandák gitárosainak a gitárszólóját, egyből beleszeret a hangszerbe és minél hamarabb meg akar tanulni ezen játszani. A gitár tanulás gyerekeknek gyors és önfeledt lehet akkor, ha a diák valóban odateszi magát és egy olyan oktatóhoz jár, aki nem csupán laza és fiatalos, de ezeken kívül igenis komolyan veszi a dolgát és professzionális.

A gitár tanulás gyerekeknek több éve már Rák Béla feladata, aki nem csupán oktatóként tevékenykedik, hanem a saját bandájában zenél és turnézik is. A mester tudja, hogy az első hónapokban az alapvető elméleti zenei és technikai tudnivalókat kell átadni a fiataloknak. Ezt mindenkivel átveszi annak érdekében, hogy egy biztos zenei alapot teremtsen meg, amire aztán még lehet építeni.

A kezdőknél ez kifejezetten fontos. Ez az úgynevezett alap magában foglalja a technikai tudást, a különféle stílusokat, a pengetési technikákat, a sokféle hangokat és még a számos kifejezési módot is. A gitár tanulás gyerekeknek nem lehet hatásos a klasszikus művek gyakorlása nélkül. Ezek azért rendkívül lényegesek a gitárművész szerint, mert ilyenkor a diákok a különféle alkotások segítségével ténylegesen játszva szívják magukba a tudást és értik meg, hogy miként is kell használni a hangszert.

Ekkor a tanítványok találkozhatnak a különböző zenei fordulatokkal és a sok gondot jelentő technikai megoldásokkal. A gitárművész ezeken kívül mindig figyel arra, hogy ne ragadjon be a diákkal egy adott irányba. Célja, hogy a zene minél több területét megismertesse a tanulóval. Ez segít a látókör kiszélesítésében.

A gitárművész szerint, ha közelebbről megnézi bárki is a modern könnyűzenét, akkor hamar észre lehet venni, hogy az több elemre épül. Ennél az európai, klasszikus zene találkozott az afrikai és más földrészek kultúrájával. Ez Amerikában aztán a 20. században egy teljesen új dologgá alakult át. Az érdekességet az adja, hogy mindez, nem csupán ezen a kontinensen, hanem sok más helyen is, folyamatos fejlődésben van.

Print Friendly, PDF & Email