Mik lehetnek az inzulinrezisztencia lelki okai és tünetei?

Inzulinrezisztencia lelki okai

Egészségünk megőrzése érdekében, néha egy kicsit jobban oda kell figyelnünk. A rendszeres mozgás mellett, az étrendre is nagy hangsúlyt kell fektessünk, főleg abban az esetben, ha mi is egyike vagyunk azoknak az embereknek, akik cukoranyagcsere betegségben szenvednek. A betegség nemcsak testi, de akár lelki problémákat is eredményezhet.

Melyek lehetnek az inzulinrezisztencia lelki okai? A nem megfelelő táplálkozás és mozgáshiány mellett, a stressz, a párkapcsolati konfliktusok és az alvászavar is okozója lehet az inzulinrezisztenciának. Természetesen nem minden esetben következik be, de sok esetben ezek állnak a betegség hátterében.

Mi a teendő? Fontos, hogy előbb a testtel kell foglalkozni, hiszen az esetek többségében a testi terheltség okozza a lelki problémákat is, utána pedig az érzelmi problémákra kell összpontosítani. Tehát, az inzulinrezisztencia lelki okai előtt, mindenképp a test túlterheltségét kell orvosolni. A helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás, olyan anyagokat szabadít fel a testben, amelyek segítik az alvászavar és a stressz legyőzését.

Most már tudjuk melyek azok a tényezők, amelyek előidézhetik a betegséget. Most pedig az inzulinrezisztencia tünetei kerülnek alaposabb megismerésre! A tünetek menetrendszerűen, az étkezést követően 3-4 óra elteltével jelentkeznek, ez lehet indokolatlan feszültség, agresszivitás, álmosság, gyengeség, fáradtság, koncentráció- és memóriazavar.

A verejtékezés, szapora szívverés, rosszullét, ájulás és a magas vérnyomás is az inzulinrezisztencia tünetei közé sorolhatóak. A betegségben szenvedők élete nem könnyű. Akik ugyanebben a cipőben járnak, azok tudják, hogy mennyire megterhelő a folyamatos odafigyelés az étkezésekre, amelyeket 2-4 óránként bizony meg kell ismételni, ugyanazon időpontokban, mindenegyes nap.

Ráadásul az sem mindegy, hogy mennyi és milyen felszívódású szénhidrátot tartalmazó táplálék kerül az asztalra. Az inzulinrezisztencia tünetei nehezen felismerhetőek, sokszor csak erős hangulatingadozásként jelentkeznek, azonban minden esetben ki kell vizsgálni és kezelni kell a betegséget!

Print Friendly, PDF & Email