Mi a különbség a brandy és a konyak között?

Brandy

Brandy

A borpárlatokról valószínűleg mindenkinek a francia konyak jut elsőnek az eszébe. Pedig nem ez az egyetlen ilyen ital. Tulajdonképpen ez is csak egy brandy fajta, ami Franciaországban, Cognac tartományában készül és a neve eredetvédett. Sokkal inkább márkanévnek tekinthető, mint italfajtának. Franciaország és a világ számos más területén is készítenek borpárlatokat. Az eljárás azonban igen eltérő lehet az egyes helyeken.

Sok helyen a konyakhoz és a pálinkához hasonlóan, kisüsti eljárással, szakaszos desztillációval készül a brandy, míg más helyeken hatalmas lepárlóoszlopokat használnak. Eltérés lehet az érlelés módjában és hosszúságában is. Az igazán értékes, első osztályú párlatokat legalább 3 évig érlelik tölgyfahordókban.

Ritkán ugyan, de szőlőágyon is érlelik a brandyt néha, így az ilyen ital íze még zamatosabb, gyümölcsösebb lesz. A borpárlatot gyakran fogyasztják tisztán vagy jéggel, de számos koktélnak is lehet ez az alapanyaga. A brandy tehát igen jelentős égetett szesz, amit a világ minden pontján ismernek és számos országban gyártanak is.

Print Friendly, PDF & Email