Az egyik kihagyhatatlan elem a tágulási tartály

Tágulási tartály

A modern technológiai megoldások lehetővé teszik, hogy a fűtésrendszer egyes főbb elemeit elhagyjuk a kialakításukkor. Már nem szükséges radiátor vagy szivattyú sem bizonyos megoldásokhoz. Ám a csővezetéken kívül, a tágulási tartály az a rész, amit nem lehet nélkülözni.

A hőmérsékletváltozás térfogatnövelő és térfogatcsökkentő hatását a keringetett folyadék esetében a csővezeték nem tudja kompenzálni. A hidrofor tartályt ennek a problémának a megoldására fejlesztették ki.

Eleinte nyitott kivitelben készültek, ám a víz oxigénnel való keveredése rozsdásodást okozott a csővezetékekben. Ezért hamarosan a zárt rendszerek lettek a népszerűek. Mivel a zárt rendszerben is szükségszerűen van oxigén, így annak a vízbe oldódását egy gumimembránnal akadályozták meg.

A zártság és a gumimembrán ugyan drágábbá tette a gyártást, ám így is a tágulási tartály költsége szinte elhanyagolható, a rendszer többi elemével összevetve. A berendezés kiválasztásakor fontos meghatározni, hogy milyen feladatú rendszerben lesz alkalmazva.

Print Friendly, PDF & Email